Matracportal.hu portál

2007/07/18

Narkolepszia ... avagy miért vagyok folyton álmos?

Narkolepszia - Neurológiai (idegi) állapot melyet leggyakrabban a napközbeni, kontollálhatatlan álmosság jellemez.



A narkolepszia legjellemzőbb tünete a Túlzott Napközbeni Alvásigény ( EDS - excessive daytime slepiness ).

Ha a fent említett tünetek mellett a következőket észleljük, forduljunk orvosunkhoz:

  • napközbeni álmosság
  • hirtelen elalvás nem megfelelő időben és/vagy helyen
  • ellenállhatatlan vágy a pihenésre
  • az éjszakai alvás során jelentkező apró szünetek

Ezen tünetek egyszerre nagyon kevés embernél jelentkeznek. Időtartamukban, hatásfokukban, gyakoriságukban különbözhetnek, gyakran változhatnak. Álmatlanságot okozhatnak a főbb tünetek mellett vagy helyett apróbb, elhanyagolhatónak tűnő problémák mint például: túlzott alvás, energia italok használata.

A főbb tünetek, főleg a napközbeni hirtelen elalvás, hosszútávon elváltozásokat vagy problémákat okozhat az ember szociális, mentális, fizikális állapotában.

Ha az ember ébren van az agy hullámok egy relatívan gyors, ritmikusságot mutatnak. Amikor elalszunk, ezek a hullámok lelassulnak és kevésbé ritmikusak. Ezt az állapotot hívják NREM-nek (Non-Rapid Eye Movement). Fél óra, egy óra elteltével az agy újra ritmikus, aktív mintát követő agyhullámokat generál. Ez a REM fázis (Rapid Eye Movement) melyet az emberi szem - alvás közbeni - gyors mozgásáról nevezetek el és amely az álmokért felelős.

A narkolepszia az előbb említett két szakasz rendjét és hosszát zavarja meg. A normális rendtől eltérően az alvás bevezető szakaszát (NREM) kihagyva egyből az álmodó szakaszba lép és ezzel felborítja a szervezet rendjét. Mellékhatásai például az izmok irányítási képességének ideiglenes elvesztése, rövid ideig tartó bénulás, élénk álmok. Ezen problémák hosszútávú jelenléte a következőket okozza:

  • az éjszakai alvás nem tartalmaz megfelelő mennyiségű "mély" alvást, így az agy nappal próbálja meg behozni a lemaradást (EDS)
  • egyik pillanatról a másikra elalszik (a fej előre billenése a leggyakoribb mozdulat)
  • a narkolepszia hirtelen eredményez "mély" alvást, gyakran órákig
  • általában ebből az állapotból az emberek gyorsan ébrednek és szédülnek
  • ezt a folyamatot élénk álmok kísérik, melyekre általában emlékeznek

A tudomány mai állása szerint nem határozható meg a narkolepszia pontos oka. Tudósók napról napra több kísérletet végeznek ennek kiderítésére.

A narkolepszia kezelésére számos gyógyszert fejlesztettek ki, melyeknek hatásai elviselhetővé teszik ezt az alvászavart.


Figyelem! A cikk esetleges tanácsai nem helyettesítik az orvosi tanácsadást, céljuk a figyelem felkeltése!

Nincsenek megjegyzések: